Управление на проекти.Решения в интериора. Изработка на уникални продукти.

понеделник, 4 октомври 2021 г.

Управление на проекти- Проджект мениджър

 Все по често в България започва да се говори , появява и рекламира услугата управление на проекти-проджект мениджмънт , като обяснението на дейностите включени в нея са доста разнообразни  непълни и неточни.

Липсата на единен стандарт за услугата "управление на проекти" не позволява на клиентите да направят реална съпоставка и сравнение на офертите на различни организации предлагащи я. 

    Всяка една дейност, работа, услуга , която има краен резултат  представлява проект. Основните параметри на един проект са : 

1. Количеството, качество и вид работа която трябва да се свърши ;

2. Бюджетна рамка ;

3. Срок за изпълнение на проекта.

Всеки проект преминава през няколко етапа:

1. Определяне целите на проекта;

2. Определяне на бюджет и времевата рамка на проекта;

3. Планиране на проекта;

4. Изпълнение на проекта.

Управлението на проекти  не е позиция без задължения и отговорности много често погрешно той е считан за основен изпълнител на проекта.

Работата на  Управителя на проекти-Проджект мениджъра  е да осигури изпълнение на проекта в договореният срок, обем, качество и бюджет с минимално напрежение и отклонение от целите на проекта, като координира, ръководи и контролира дейността на експертите, работещи по реализацията на проекта.

Основните качества, които Управителя на проекти трябва да притежава са комбинативност, адаптивност, гъвкавост, комуникативност, диалогичност, адекватност, и способност за взимане на  решения в стресови ситуации.


Цената за управление на даден проект се определя от сложноста 

на проекта и времето , което е необходимо за ипълнението му.